Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στο ποιά νοσοκομεία θα δέχονται άπορους και ανασφάλιστους...

Στα πλαίσια της  μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ορισθούν τέσσερα νοσοκομεία που θα δέχονται άπορους και ανασφάλιστους στην Αθήνα και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού θα δίνονται μόνο αντίγραφα φαρμάκων, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για φάρμακα στα νοσοκομεία αυτά.
Επίσης υπάρχουν σκέψεις να αυξηθεί το κόστος των εξετάσεων από 3€ σε 10€, για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς που θα τα επισκέπτονται από 1-12-2010. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους και αφού αποσβέσουν τα χρέη τους, να γίνουν κερδοφόρα. 
Ακόμα και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που ακόμα δε χρεώνονται εξετάσεις θα επιβληθούν πληρωμές που θα επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Το 2010 αναμένεται οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ. Για το 2011 το υπουργείο Υγείας προϋπολόγισε περικοπές 840 εκατ. ευρώ όταν οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων συνέταξαν προϋπολογισμούς ύψους 3,5 δισ. ευρώ. με αποτέλεσμα να στεγνώσουν τα νοσοκομεία, στα οποία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται δραματικές περικοπές σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς.
Ήδη τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί καθώς οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν μόνο τη φτηνή ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Έρευνα για λειτουργία κυκλώματος εμπορίας βρεφών στα νοσοκομεία Πάτρας και Τρίπολης

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης πρόκειται να παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά την εισαγγελική εντολή αλλά και τα δημοσιεύματα, σχετικά με την ενδεχόμενη λειτουργία κυκλώματος εμπορίας βρεφών.

Στο κύκλωμα αυτό φέρεται να εμπλέκονται Έλληνες και Βούλγαροι.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έχει δώσει εντολή για έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν τα νοσοκομεία των δύο προαναφερθέντων πόλεων, έχουν επιλεγεί ή όχι από μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να γεννήσουν σε αυτά αλλοδαπές και στη συνέχεια να πωληθούν τα βρέφη.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο διοικητής, τα όποια στοιχεία συγκεντρωθούν θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα τα αξιοποιήσουν αναλόγως.

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Υπάρχουν παιδιά που πεινούν, παιδιά που πεθαίνουν πριν νιώσουν τη ζωή, από ασθένειες ή λόγω έλλειψης εμβολίων, παιδιά που κακοποιούνται, παιδιά που ακρωτηριάζονται ή πεθαίνουν στις συρράξεις, παιδιά που στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης. Εκατομμύρια είναι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο χωρίς χαμόγελο, χωρίς ελπίδα. Μας ζητούν να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο δρόμος βοήθειας του ανεπτυγμένου κόσμου προς αυτά τα «καταδικασμένα» παιδιά είναι ακόμη μακρύς και οι δεκαετίες που πέρασαν από την ίδρυση της UNICEF το 1946, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ο.Η.Ε. το 1959, και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου του 1989, του πρώτου παγκόσμιου, νομικά δεσμευτικού, κώδικα δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία, παρά τα σημαντικά βήματα, δεν βελτιώνουν την τραγική εικόνα των αριθμών που παρουσιάζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Ζητούμενο παραμένει ακόμη ύστερα από μία 20ετία η εφαρμογή της Σύμβασης που καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε και θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία τους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχουν και κινητοποιήσεις που διευκολύνουν τους πολίτες....

Κλείνουν τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου οι γιατροί, σε αντίδραση προς τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξοικονόμηση πόρων στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχουν εκδόσει, «εκείνη την εβδομάδα όσοι ασθενείς επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις στα νοσοκομεία της χώρας». Οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τα τρία ευρώ που απαιτούνται, αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται...

Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

 Ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο.

Θετική η ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας για την περίπτωση Λωσσέ...

Στις 26 Οκτωβρίου είχαμε αναρτήσει την περίπτωση της κ. Λωσέ, εκθέτοντας τα γεγονότα που έζησε και εξακολουθεί δυστυχώς να ζει...Πρόκειται για μητέρα η οποία αγωνίζεται μόνη της για να βοηθήσει το παιδί της και κυριολεκτικά εκλιπαρεί γιατρούς και ειδικούς προκειμένου να βρεθεί ένα κέντρο αποκατάστασης που θα βελτιώσει την κατάσταση του γιού της, ο οποίος είναι σε κώμα με τραχειοστομία, γαστροστομία, καθετήρα και οξυγόνο και "νοσηλεύεται" στο σπίτι του, με αποκλειστική περίθαλψη και φροντίδα από την ίδια...!
Χθες αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένα στη Διεύθυνση για τα Δικαιώματα των Ασθενών, και να ενημερώσουμε για το περιστατικό αυτό, ζητώντας τη συμβολή τους στην επίλυσή του.
Η ανταπόκριση που λάβαμε ήταν πολύ θετική, και αισθανθήκαμε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένοι άνθρωποι αλλά και υπηρεσίες που δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των πολιτών και συνανθρώπων τους. Αποστείλαμε το ιστορικό της περίπτωσης αυτής και λάβαμε σαφείς οδηγίες χειρισμού της κατάστασης. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη θετική τους ανταπόκριση και ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα η οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικογένεια...

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας


Η «Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος» (ΕΔΠΕ) οργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας στην Αθήνα από 26 -28 Νοεμβρίου 2010 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, των Υπουργείων Υγείας & Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:

Διαλέξεις - Βιωματικά Εργαστήρια - Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης - Ομάδες Εργασίας - Εικαστικά Δρώμενα - Έκθεση Βιβλίου

Master Classes από τους Marina Jenkyns & David Read Johnson

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

- Γεωργίου Βιζυηνού, ‘ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ’.
  Σκηνοθεσία: Δ. Αβδελιώδης

- "ΠΕΙΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠO ΤΟ ΣΩΜΑ, ΤΟ ΝΟΥ & ΤΗΝ ΨΥΧΗ".
   Ομάδα Θεάτρου 'Playback-Ψ'

- "ΕΙΡΗΝΗ" του Αριστοφάνη. Θεατρική Ομάδα '18 ΑΝΩ'

- "ΜΕΤΑΦΟΡΦΩΣΕΙΣ". Θεατρική ομάδα της Παιγνιοθήκης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας

- "Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ". Θεατρική ομάδα "Δρυς" του Παν/μίου της Αθήνας.

Το συνέδριο απευθύνεται εκτός από τους δραματοθεραπευτές και παιγνιοθεραπευτές, εικαστικούς θεραπευτές, χοροθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, νευρολόγους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοπεδικούς – λογοθεραπευτές, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές και σε όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας καθώς και σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κριτικούς, κινηματογραφιστές, εικαστικούς, λογοτέχνες, ποιητές. Επίσης το συνέδριο απευθύνεται και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το χώρο της τέχνης και της ψυχικής υγείας.

ΦΟΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΔΠΕ)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η υφαρπαγή χρημάτων των συνταξιούχων του ΟΓΑ από τα ΕΛΤΑ....

Πρόσφατα μας ήρθε μια επιστολή από τα ΕΛΤΑ, η οποία μας ενημέρωνε ότι  ο ΟΓΑ αποφάσισε να διενεργήσει απογραφή των συνταξιούχων του και να καταβάλλει τις συντάξεις τους  μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Για να μπορεί ο συνταξιούχος του ΟΓΑ να παίρνει τη σύνταξή του από τον ταχυδρόμο (για όσους το επιθυμούν), θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό στα ΕΛΤΑ και κάθε φορά που θα του πηγαίνει ο ταχυδρόμος τη σύνταξη στο σπίτι, θα πληρώνει 3€!
Σε ψυχογηριατρικά οικοτροφεία που έχει η ΚΛΙΜΑΚΑ, διαμένουν ένοικοι οι οποίοι είναι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για  να πάνε στην Τράπεζα ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να εισπράξουν τη σύνταξή τους.
Αν δηλαδή σε ένα οικοτροφείο μας διαμένουν οκτώ συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν, θα πρέπει να δώσουν συνολικά 24€ στον ταχυδρόμο, επειδή θα φέρει τις συντάξεις τους σε μια διεύθυνση...
Να σημειώσουμε ότι η σύνταξη που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ανέρχεται στο ποσό των 345€ περίπου, το μήνα!
Επικοινωνήσαμε με τον ΟΓΑ, εκθέσαμε την κατάσταση, αλλά δεν βρήκαμε κάποια αιτιολογημένη απάντηση. Μας είπαν ότι αυτό  θα ισχύει για όλους.
Θεωρούμε πολύ χρήσιμο να μας καταθέσετε και τη δική σας άποψη επί του θέματος.....

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...