Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Πολλοί επισκέπτες του blog της Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας, θέτουν ερωτήματα που αφορούν το ποσοστό αναπηρίας που δίνουν τα ΚΕΠΑ, για διάφορες ασθένειες.
Προκειμένου να διευκολύνουμε τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας που πιθανόν να λάβουν από τα ΚΕΠΑ, παραθέτουμε το ΦΕΚ στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ασθένειες, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας που κατά προσέγγιση, χορηγείται.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι ασθένειες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ  ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ, διότι η εξέλιξη αυτών των ασθενειών είναι διαφορετική στον κάθε ασθενή. Για το λόγο αυτό άλλωστε κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση των ασθενών από ιατρούς των ΚΕΠΑ. 

Όπως θα διαπιστώσετε ανατρέχοντας στο ΦΕΚ, στην κάθε ασθένεια αναφέρονται οι βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό, στα διάφορα στάδιά της, όπως και το εύρος του ποσοστού αναπηρίας που μπορεί να προκληθεί από αυτές.

http://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/FEK_1506_B_4-5-2012.pdf

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αναλυτικά όλα τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ



Ποια είναι τα δικαιώματα ενός Ατόμου Με Αναπηρία  (με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)

Τι ισχύει γενικά

Πολλά άτομα που πάσχουν από χρόνιες ή και σπάνιες παθήσεις αναρωτιούνται αν λόγω της πάθησής τους μπορούν να έχουν κάποιες διευκολύνσεις. Σήμερα, το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία, έχει θεσπίσει ένα σύνολο νομοθετημάτων και κανονιστικών ρυθμίσεων με σκοπό την ανακούφιση των ομάδων του πληθυσμού που πάσχουν από κάποια σοβαρή και ανίατη ασθένεια. Οι τομείς στους οποίους το κράτος παρέχει διευκολύνσεις είναι:

1.      Εκπαίδευση
2.      Εργασία και η Απασχόληση
3.      Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση
4.      Μεταφορές και Επικοινωνίες



Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με το τι επιδιώκετε.

Ποια είναι τα πιο κοινά δικαιώματα

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο δικαίωμα θέλετε να αποκτήσετε και ανάλογα με αυτό να προχωρήσετε.

Τα κύρια δικαιώματα είναι τα ακόλουθα:

Βιβλιάριο υγείας για άνεργους με 100 μέρες επίδομα ανεργίας



Στις 15/2/2013 θα γίνει η αποστολή 240.000 αυτοκόλλητων ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας για την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας σε ανέργους που λαμβάνουν  , με βάση τα στοιχεία που διετέθησαν από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (1/1/2012-31/12/2012) είχαν επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 100 ημέρες. Η αποστολή γίνεται στις διευθύνσεις που έχουν καταχωρισθεί στα μητρώα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Η διοίκηση του Ιδρύματος διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2013. Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου και για όσους έχουν λάβει ασφαλιστική ικανότητα.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό έτος 2013 (από 1/3/2013 έως 28/2/2014), το ΙΚΑ ενημερώνει ότι έχουν ήδη αποσταλεί προς επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοθούν στους απασχολούμενούς τους, 1.207.701 αυτοκόλλητες ετικέτες με τις οποίες πιστοποιείται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 1/3/2013 έως 28/2/2014.
ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

Σύνταξη αγροτών στα 62 έτη, με νέα απόφαση του υπουργείου εργασίας



Με εγκύκλιο του ΟΓΑ 15-11-2012  ( http://klimaka-socialservice.blogspot.gr/2013/01/blog-post_20.html), οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 67 ετών.

Πολύ πρόσφατα με νέα απόφασή του το υπουργείο εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 62 έτη.
Ειδικότερα αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών  με όριο ηλικίας τα 62 και δυνατότητα χορήγησης σύνταξης απο τον ΟΓΑ με 42 χρόνια εργασίας και τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλόμενων εισφορών μέχρι 4000 ευρώ.

Επίκειται η δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πολυτεκνικά Επιδόματα 2013



Περίπου 420.000 οικογένειες δεν έχουν πάρει από 1/1/2013 τα πολυτεκνικά επιδόματα που λάμβαναν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι αφού καταργήθηκαν από την 1.1.2013 .
Από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου προβλεπόταν νέα πολυτεκνικά επιδόματα 500 ευρώ το χρόνο τα οποία έχουν νομοθετηθεί αλλά δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την διαδικασία της χορήγησής τους .

Τι προβλέπει ο νόμος για τα πολυτεκνικά επιδόματα των 500 ευρώ :
Θεσπίζεται από το 2013 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ειδικό Τριτεκνικό και Πολυτεκνικό Επίδομα το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί στους δικαιούχους.
Εκτός από το ενιαίο επίδομα στήριξης που θα δίνεται από το πρώτο παιδί οι πολυτεκνοι και οι τρίτεκνοι θα λαμβάνουν επίδομα κάθε χρόνο 500 ευρώ για κάθε παιδί.


Τα πολυτεκνικά επιδόματα των 500 ευρώ ο νόμος προβλέπει ότι θα δίνεται το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου αφού έχουν γίνει οι φορολογικές δηλώσεις του έτους ,άρα τα πολυτεκνικά επιδόματα θα δίνονται κάθε χρόνο μετά τον Αύγουστο επομένως προβλέπετε και το ίδιο για το 2013.
Επίσης δεν έχει καθοριστεί ούτε εάν το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων  θα δίδεται ανά μήνα ή δίμηνο .Το νέο στοιχείο είναι ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται και το πολυτεκνικό επίδομα από τον ΟΓΑ .

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...