Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Περίθαλψη για ανασφάλιστους από 2 Σεπτεμβρίου 2013



Από τις 2 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ανασφάλιστοι και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες να υποβάλλουν αίτηση στο healthvoucher.gr , ώστε να αποκτήσουν δωρεάν περίθαλψη με το εισιτήριο υγείας χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ,όπου θα δίνει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης.
Αρχικά μέχρι τέλος του 2013 στο πρόγραμμα εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους θα ενταχθούν 100.000 πολίτες και επιπλέον 100.000 ανασφάλιστοι το 2014, ενώ επιδίωξη του υπουργείου Υγείας είναι να συμπεριληφθούν σε αυτό ακόμα περισσότερα ανασφάλιστα άτομα από το 2014 και μετά.
Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Οι ενδιαφερόμενοι για την δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια. 

Ειδικότερα, δικαιούχοι του προγράμματος εισιτήριο υγείας είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ: 

-που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και
-που το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή τα 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων) στην περίπτωση των έγγαμων.

 Με το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης οι πολίτες θα δικαιούνται: 

-επισκέψεις σε γιατρό προκειμένου να αξιολογηθούν και να παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο, διεξάγοντας ένα σύνολο προληπτικών και εν μέρει διαγνωστικών εξετάσεων (θα εξαρτάται από το κόστος των εξετάσεων), σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, ή σύμφωνα με την ειδική κατάστασή τους

 -πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων

 -αξιολόγηση/ διάγνωση/ αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας κατά την επίσκεψή σε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παράλληλα προβλέπεται και παρακολούθηση περιπτώσεων κύησης.

 Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τον φορέα του Δημοσίου ή την ιδιωτική μονάδα ή τον ιδιώτη γιατρό ή τον πάροχο υπηρεσιών, στον οποίο θα προσέλθουν. 

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι του Προγράμματος εισιτήριο υγείας που θα πηγαίνουν στις μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ. δεν θα πληρώνουν το θεσπισμένο εξέταστρο των 5 ευρώ.
 Όσον αφορά τους γιατρούς που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα, οι ιατρικές επισκέψεις που θα κάνουν δεν θα προσμετρούνται στο όριο των 200 ή 150 μηνιαίων επισκέψεων (οι οποίες ισχύουν για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ).
www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σύνταξη για γυναίκες στα 50 και 55 έτη.



Συντάξεις με ευνοϊκές διατάξεις κατοχυρώνουν οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 σε ταμεία μισθωτών, δηλαδή στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών καθώς και στα ταμεία των επιστημόνων, που ανήκουν στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών).
Πάνω από 650.000 ασφαλισμένες ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία και μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικίες 50 και 55 ετών, κατοχυρώνοντας μάλιστα τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ετών 2010, 2011 και 2012, είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με αναγνώριση πλασματικών ετών.
 
Δείτε τον παρακάτω πίνακα:
 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Επίδομα μακροχρονίως άνεργων από 1/1/2014.

Βάσει του Ν.4093/2012, από 1.1.2014 εισάγονται μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίως άνεργων.

Προβλέπεται ότι από 1.1.2014 Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.
Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 - 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).
Μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 και της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με αριθμ. 31092/4-7-2002 (Β΄ 859), όπως η τελευταία έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις 31217/8-4-2003 (Β’ 448) και 14080/513/11-1-2012 (Β’ 657) όμοιες της.
ΠΗΓΗ: www.proson.gr

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας.



Αμφισβήτηση στα τεκμήρια διαβίωσης για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί .
Με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιούσε το 2012 το δικαίωμα και την διαδικασία της αμφισβήτησης για τα τεκμήρια διαβίωσης σε ορισμένους φορολογούμενους .
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Αμφισβήτηση στα τεκμήρια μπορούν να κάνουν οι παρακάτω φορολογούμενοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται επίδομα ανεργίας,
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Στις πιο πάνω α' και ε' περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου. Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Αναφορικά με τα παραπάνω διευκρινίζονται τα εξής:

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...