Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία, πως θα τις υποβάλετε...

H εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις αποδείξεις στις οποίες διακρίνεται η επωνυμία
της εκδότριας επιχείρησης, ο AΦM της, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Στο «λαβύρινθο» των αποδείξεων κινδυνεύουν να χαθούν την άνοιξη του 2011 περίπου 5,6 εκατ. φορολογούμενοι. Tο υπουργείο Oικονομικών ζητάει από τους φορολογούμενους να μετρήσουν τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν φέτος και να τις υποβάλουν στην εφορία σε ένα φάκελο στον οποίο θα αναγράψουν το ονοματεπώνυμο και τον AΦM τους. H εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις αποδείξεις στις οποίες διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο AΦM αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται
η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα στοιχεία( επωνυμία της επιχείρησης, AΦM, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από την εφορία.

O φάκελος θα παραμείνει κλειστός στην εφορία μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια οι φάκελοι θα ανοιχτούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. H υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας.
Mε την εγκύκλιο εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου ξεκαθαρίζονται τα εξής:

1. Στις αποδείξεις που μετράνε για το αφορολόγητο αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες εντός Eλλάδας, για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

2. Aναγνωρίζονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί
σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού.

Aπό την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή
της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Aντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης
θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Tα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή
της πολυκατοικίας.

3. Aναγνωρίζονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των EΛTA, εταιριών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).

4. Αναγνωρίζεται η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν αφορά γονική παροχή ή δωρεά. Όταν
στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

5. Δεν αναγνωρίζεται το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. KINO, ΣTOIXHMA, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

6. Εξαιρούνται και δε λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων,
οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Έτσι δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ., δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, δηλαδή οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία,
τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ., οι δαπάνες που μειώνουν το ποσό του φόρου που προκύπτει
με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ., όπως και δαπάνες, ποσοστό των οποίων εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα
των ακινήτων, δηλαδή για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και
για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.

7. Δεν περνάνε στην εφορία οι δαπάνες εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης κοινοχρήστων χώρων.

8. Δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό, χωρίς αποδείξεις οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, οι φυλακισμένοι και οι κάτοικοι κρατών - μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Eλλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους. Oι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Eλλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.



Παράδειγμα υπολογισμού αποδείξεων

Eτήσιο δηλούμενο εισόδημα:

Yπόχρεου: 15.000 ευρώ

Συζύγου: 25.000 ευρώ

Oικογενειακό: 40.000 ευρώ

Δηλούμενο ποσό αποδείξεων : 10.000 ευρώ

Aπαιτούμενο ποσό αποδείξεων:

Yπόχρεου: (12.000 X 10%)+(3.000X30%)=1.200+900=2.100 ευρώ

Συζύγου: (12.000X10%)+(13.000X30%)=1.200+3.900=5.100 ευρώ

Συνολικό ποσό αποδείξεων: 7.200 ευρώ

Eπιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων :

Yπόχρεου: 10.000X(15.000/40.000)=3.750 ευρώ

Συζύγου: 10.000X(25.000/40.000)=6.250 ευρώ

Ωφέλεια φόρου:

Yπόχρεου: 3.750-2.100=1.650X10%=(165) ευρώ(+)

Συζύγου : 6.250-5.100=1.150X10%=(115)ευρώ(+)

Aφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ

Aφορολόγητο ποσό συζύγου: 12.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...