Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας,(AIDS) είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Ανθρώπινη Ανοσολογική Ανεπάρκεια), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες.
Το AIDS είναι μια ασθένεια πού απειλεί την ανθρωπότητα .
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα επιτυγχάνουν καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι πλήρη θεραπεία.
Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς χρήση προφυλακτικού και μέσω χρήσης κοινών συριγγών (όπως π.χ. κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών).
Στη χώρα μας, η ασθένεια αυτή πρωτοεμφανίστηκε σε άτομα που έκαναν συστηματικά
μεταγγίσεις (πχ. αιμμοροφυλικοί, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία), επειδή το αίμα που
τους χορηγούνταν προέρχονταν από το εξωτερικό (κυρίως από τη Γαλλία) και ήταν
μολυσμένο με τον ιό.
Την εποχή εκείνη δεν είχε βρεθεί ακόμη ακριβής εξέταση που να τον ανιχνεύει.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια ή που είναι φορείς του ιού, παρακολουθούνται από τα Κέντρα Αιμοδοσίας που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας :
33.3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό του AIDS
2.6 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν το 2009 με τον ιό του AIDS
2.5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν με τον ιό του AIDS
1000 παιδιά κάθε μέρα προσβάλλονται από τον ιό του AIDS
Η ΚΛΙΜΑΚΑ, ως φορέας που αντιμάχεται τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Κοινωνικό Στίγμα, για όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, πιστεύει πως όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε έμπρακτα στην άρση αυτού του αποκλεισμού, για τα άτομα που πάσχουν από AIDS ή είναι φορείς του ιού.
Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εργάζονται και να ζουν ανάμεσά μας άφοβα, εφ΄όσον τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης μετάδοσης της νόσου. Αρκετοί από αυτούς έχουν οικογένεια και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς να έχουν συμβάλλει στη μετάδοση της ασθένειάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου