Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Εκδήλωση Ενημέρωσης για τη Μαστογραφία

Την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 7:30 μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα: "Μαστογραφία", στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" στην Κάτω Αχαία. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Δύμης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαίας και το Νομαρχιακό Δίκτυο Εθελοντών Φορέων και Πρόνοιας Αχαίας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα καθώς ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον η συχνότερη μορφή καρκίνου των γυναικών του Δυτικού κόσμου. Ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο στον μαστό αυξάνει με την ηλικία. Έτσι ενώ μέχρι την ηλικία των 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%, στις ηλικίες 40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4% (δηλαδή 1 στις 25 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό). Από την ηλικία των 60 και άνω, ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 7% (περίπου 1 στις 15 γυναίκες).

H μαστογραφία αποτελεί σημαντική μορφή δευτερογενούς πρόληψης κατά τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για την έρευνα που επιτρέπει την καλύτερη και σφαιρικότερη απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Είναι ένα διαγνωστικό test με πολύ υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια γι' αυτό η διεξαγωγή του απαιτεί αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την τεχνική αλλά και την διαγνωστική του.
Τα διάφορα διαγνωστικά πρωτόκολλα προτείνουν μια μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, για να ελεγθεί η υφή και η δομή του μαστού στην ηλικία των 40 χρονών περίπου σε ασυμπτωματικές γυναίκες. Στη συνέχεια, ανάλογα με την πυκνότητα του μαζικού αδένα (ο αδένας που παράγει το γάλα στην περίοδο της γαλουχίας) συστήνεται μαστογραφικό έλεγχος ανά διετία ή ανά έτος ανάλογα. Μετά την ηλικία των 50 ετών επιβάλλεται μία μαστογραφία κατ' έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...