Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Το αίμα....ΕΥΡΩ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Έχοντας πλέον αγανακτήσει με επανειλημμένες απροκάλυπτες συμπεριφορές ορισμένων συγγενών των φιλοξενούμενων σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της ΚΛΙΜΑΚΑ, αναφέρουμε μία ακόμα πρόσφατη περίπτωση κατάχρησης οικονομικών-περιουσιακών στοιχείων και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ψυχικά ασθενών.

Μία μακρινή συγγενής μιας ηλικιωμένης ενοίκου που διαμένει σε οικοτροφείο της ΚΛΙΜΑΚΑ, για μεγάλο διάστημα ταλαιπωρεί τόσο εμάς όσο και την ίδια την ένοικο...Η συγκεκριμένη συγγενής λαμβάνει και διαχειρίζεται τη μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ της ενοίκου, χωρίς να παρέχει στην ένοικο έστω ένα μερίδιο αυτής, στερώντας της τη δυνατότητα να αξιοποιεί τα όσα δικαιούται.

Στηριζόμενη σε μία παλιά απόφαση δικαστικής συμπαράστασης και ελλείψει άλλου οικογενειακού περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη συγγενής επί σειρά ετών διαχειρίζεται όλα τα έσοδα και την ακίνητη περιουσία της ενοίκου, αποκλειστικά και μόνο προς ατομικό της όφελος, εκδηλώνοντας άρνηση και απροθυμία στις όποιες απόπειρες επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας με τη δομή. Σε μία από τις λιγοστές συναντήσεις που έγινε με τη συγκεκριμένη συγγενή στο χώρο του οικοτροφείου, η ένοικος ουσιαστικά την εκλιπαρούσε να της δίνει τη σύνταξή της και να κρατήσει εκείνη τα ενοίκια από την ακίνητη περιουσία της...χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.

Τον Οκτώβρη του 2009 υποβλήθηκε αίτηση στον ΟΓΑ, ώστε να παραλαμβάνεται η σύνταξη της ενοίκου στο οικοτροφείο. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τη συγγενή, εκείνη υπέβαλε εκ νέου αίτηση στον ΟΓΑ αλλάζοντας και πάλι τη διεύθυνση καταβολής της σύνταξης, φοβούμενη ότι θα χάσει τα κεκτημένα τόσων ετών! Το πρόσφατο αυτό γεγονός έχει αναστατώσει ιδιαίτερα την ένοικο, η οποία είχε εφησυχαστεί ότι θα λαμβάνει κανονικά τα χρήματά της στο οικοτροφείο...Πλέον εκφράζει μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία με τη σκέψη ότι θα μείνει και πάλι χωρίς χρήματα, όπως της είχε συμβεί και στο παρελθόν εξαιτίας της συγγενούς της.

Θεωρούμε ότι ολο αυτό το "παιχνίδι" που παίζεται στις πλάτες ευάλωτων ανθρώπων με μοναδικούς κανόνες το συμφέρον και την εκμετάλλευση, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει....Η φιλοσοφία του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης είναι η ορθή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των εσόδων των ψυχικά πασχόντων, προς όφελος των ίδιων των ασθενών και όχι προς όφελος των δικαστικών συμπαραστατών!

Αυτό όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν ισχύει. Έτσι οι ψυχικά πάσχοντες γίνονται τα θύματα όλης αυτής της υπόθεσης και η διαδικασία προσβολής μιας τέτοιας δικαστικής απόφασης είναι χρονοβόρα. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει να είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα  των ψυχικά πασχόντων. Η Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ήδη προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εμποδίσουν αυτή την κατάφορη εκμετάλευση και αδικία, που προσπαθεί να επιβάλλει το συγκεκριμένο συγγενικό περιβάλλον στην ένοικό μας.

Πιστεύουμε πως ίσως αν απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες από την πολιτεία, οι ψυχικά πάσχοντες να σταματήσουν να παραμένουν όμηροι κάποιων συγγενών οι οποίοι αγνοούν οποιαδήποτε άλλη αξία, πλην αυτή του Ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...