Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Στήριξη ΠΡΟΣ αλλά και ΑΠΟ τους ψυχικά ασθενείς...

Πολύτιμη προσφορά βοήθειας προς την οικογένειά του απόφασισε να παρέχει ο 53χρονος Π. ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και τα τελευταία 3 χρόνια διαμένει σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της ΚΛΙΜΑΚΑ.
Ο Π. εξέφρασε έντονα την επιθυμία να "θυσιάσει" την πενιχρή σύνταξή του προκειμένου να βοηθήσει την αδελφή του στην αποπληρωμή δόσεων ενός δανείου που είχαν λάβει προ ετών για την ανακατασκευή της πατρικής τους κατοικίας. Το σπίτι τους, το οποίο βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του Π., υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό στην περιοχή, πριν κάποια χρόνια...Η οικογένεια, και συγκεκριμένα η αδελφή του Π., αναγκάστηκε τότε να λάβει δάνειο για να αποκαταστήσει τις φθορές.
Όμως, η παρούσα οικονομική της κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, καθιστούν αδύνατη την τακτική εξόφληση των δόσεων, με κίνδυνο την κατάσχεση του ακινήτου από την τράπεζα...Το σπίτι εξακολουθεί να είναι μη κατοικήσιμο παρ' όλα αυτά η ύπαρξή του συνδέεται με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές και αναμνήσεις της οικογένειας.
Ο Π. προθυμοποιείται να αποπληρώνει ο ίδιος τις δόσεις, όταν δεν είναι σε θέση να το κάνει η αδελφή του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσει κατά πολύ τα μηνιαία έξοδά του...Θεωρεί ότι αυτό αποτελεί τον ελάχιστο "φόρο τιμής" για όλα όσα του έχει προσφέρει η αδελφή του έως τώρα. Ο ίδιος προτιμά ακόμα και να στερηθεί ορισμένα πράγματα (εξόδους, αγορές προσωπικών ειδών), αν έτσι πρόκειται να προστατεύσει ένα σημαντικό κομμάτι της οικογένειάς του.
Παρόλο που διαρκώς επισημαίνουμε την αναγκαιότητα στήριξης των ψυχικά πασχόντων από την οικογένεια και την κοινότητα, διαπιστώνουμε ότι η στήριξη μπορεί να λειτουργήσει και αμφίδρομα...οι ίδιοι οι ψυχικά πάσχοντες να στηρίζουν την οικογένεια, να διαφυλάττουν την περιουσία τους και οτιδήποτε μπορεί να έχει υλική και συναισθηματική αξία για εκείνους...ακόμα κι αν αυτό πολλές φορές συνδέεται όχι μόνο με θετικά αλλά και με άσχημα βιώματα του παρελθόντος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...