Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Τα πρώτα δύο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας υπόσχονται αποτελεσματικότερη θεραπεία

Δύο νέες πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες έρχονται να προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής και επιδείνωσης της κατάστασής τους, ενώ παράλληλα δεν προκαλούν, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, τις αρνητικές παρενέργειες άλλων θεραπειών, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.


Η παρουσίαση των κλινικών δοκιμών του πρώτου χαπιού με την ονομασία Cladribine έγινε από ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γκάβιν Τζιοβανόνι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου-Κουίν Μέρι, στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Times του Λονδίνου.

Το χάπι αποτελεί την πρώτη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για τη συγκεκριμένη νευρολογική πάθηση. Η έρευνα με συνεχείς τομογραφίες, επί μια διετία, κατέγραψε την εξέλιξη περίπου 1.300 ασθενών, που λάμβαναν είτε το φάρμακο είτε ένα εικονικό σκεύασμα.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς όσοι έπαιρναν την δραστική ουσία Cladribine, ήταν 55% λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν και 30% λιγότερο πιθανό η κατάστασή τους να επιδεινωθεί στη διάρκεια της θεραπείας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20 - 40 ετών, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ζημιά εμποδίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε πολλές βιολογικές λειτουργίες (έλεγχος κίνησης, όραση, ακοή, αντίληψη, μνήμη κ.α.). Περίπου ένα άτομο στα 1.000 εμφανίζει την πάθηση.

Η Cladribine, που περιορίζει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγεται από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Merck Serono, λαμβάνεται μόνο οκτώ ή δέκα μέρες το χρόνο, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές.

Ένα δεύτερο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που περιέχει την δραστική ουσία Fingolimod, της εταιρίας Novartis, μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει εντός του 2011.

Ο ασθενής λαμβάνει ένα δισκίο τη μέρα. Και σε αυτή την περίπτωση (όπου επίσης περιορίζεται η υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος), οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, καθώς μειώνεται σε ποσοστό έως 60% η πιθανότητα υποτροπής των συμπτωμάτων και επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου.

Το δεύτερο φάρμακο παρουσιάστηκε επίσης στο New England Journal of Medicine και οι κλινικές δοκιμές του συμπεριέλαβαν 1.033 ασθενείς. Στην ερευνητική ομάδα, του καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία Λούντβιχ Κάπος, συμπεριλαμβανόταν και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Κατερίνα Αγοροπούλου.

Και τα δύο φάρμακα αναμένεται να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του 2011. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) απέρριψε το αίτημα για κυκλοφορία του φαρμάκου Cladribine στις ΗΠΑ και η εταιρία Merck Serono βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την επανυποβολή του αιτήματός της. Ο υπεύθυνος ερευνητής καθηγητής Τζιοβανόνι παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ακόμα μελετηθεί οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...