Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εκμετάλλευση ψυχικά πασχόντων από το συγγενικό περιβάλλον: Μία ιστορία χωρίς τέλος…

Ο Σ., τα τελευταία 8 και πλέον έτη διαμένει σε μία από τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της ΚΛΙΜΑΚΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» του Υπουργείου Υγείας.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι συγγενείς του είχαν ομολογουμένως δείξει  πλήρη αδιαφορία για τον ένοικο, την κατάσταση υγείας και τις ανάγκες του. Ο Σ. λάμβανε σύνταξη του ΟΓΑ, μέσω της οποίας καλύπτονταν οι όποιες επιπρόσθετες δαπάνες του ενοίκου.
Με αφορμή την απογραφή του ΟΓΑ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2010, διαπιστώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑ, ότι ο αδερφός του ενοίκου είχε στην κατοχή του πλαστό δελτίο ταυτότητας του ενοίκου, ώστε  να «διεκπεραιώνει  διάφορες δουλειές», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει το πλαστό δελτίο ταυτότητας, το οποίο και εν συνεχεία παρέδωσε στη δομή.
Εννέα μήνες αργότερα,  πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Κέρκυρας ότι η μητέρα του ενοίκου, η οποία συγκατοικούσε με τον αδελφό του Σ., απεβίωσε… Παράλληλα όμως  γνωστοποιήθηκε ότι τα δύο αυτά άτομα εισέπρατταν  από την Πρόνοια, για λογαριασμό του ενοίκου, δύο επιδόματα (Βαριάς Νοητικής Υστέρησης και  Κωφαλαλίας), χωρίς φυσικά σχετικής ενημέρωσης της μονάδας  και ουσιαστικά παρακρατώντας τις απολαβές αυτές για καθαρά προσωπικό τους όφελος!
Η Πρόνοια Κέρκυρας, διενεργώντας έλεγχο για όλους τους δικαιούχους των επιδομάτων της, επικοινώνησε με το οικοτροφείο προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο ένοικος βρίσκεται εν ζωή και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε ότι επί σειρά ετών, η μητέρα και ο αδελφός του Σ. διαχειρίζονταν με τρόπο παράνομο και καταχρηστικό, κρατικές παροχές που προορίζονταν για τον ένοικο.
Μάλιστα, βάσει πρόσφατης ενημέρωσης από την Πρόνοια, ο αδελφός του ενοίκου πιθανότατα έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης του Σ. και έτσι να εισπράττει πλέον «νόμιμα» τα επιδόματα. Κατόπιν όλων αυτών, ζητήθηκε από την Πρόνοια να ανασταλεί η καταβολή των επιδομάτων του Σ, έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Σκοπός είναι να προασπιστούν τα δικαιώματα του Σ. και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των ψυχικά πασχόντων από πλευράς τρίτων… και δη της ίδιας της οικογένειάς τους!

1 σχόλιο:

  1. Σιχάματα, το ίδιο του το αίμα, έπινε το δικό του. Αλλά δεν έχουν ιδέα τι θα πει ψυχική /(ψυχιατρική) νόσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...