Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση της Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, στο Δήμο Σερρών….

Στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας, που έχει υπογράψει η ΚΛΙΜΑΚΑ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί ένα χώρο τηλεψυχιατρικής στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών. Με τον τρόπο αυτό παρέχονται υπηρεσίες ψυχιατρικής παρακολούθησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης στις κρατούμενες.
Η Μ. είναι 38 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ανήκει στην κοινότητα των Ρομ και παρακολουθείται είναι μία εκ των γυναικών που παρακολουθούνται μέσω της τηλεψυχιατρικής, από ψυχίατρο της ΚΛΙΜΑΚΑ.
Ο σύζυγός της είναι επίσης κρατούμενος φυλακών και γι’ αυτό τη φροντίδα των τριών παιδιών της την έχει αναλάβει ο αδελφός της Β., ο οποίος διαμένει με την 8μελή οικογένειά του στο Δήμο Σερρών. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας της Μ. είναι 16 ετών και πάσχει από σύνδρομο Down. Ο αμέσος επόμενος γιος, 14 ετών, πάσχει από λευχαιμία, έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις κάθε δύο μήνες. Υπάρχει ακόμη ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι, το οποίο είναι υγιές και ένα τετράχρονο αγόρι, το οποίο έμενε με τη μητέρα του στη φυλακή, μέχρι πριν λίγο καιρό. Ο κανονισμός των φυλακών δεν επιτρέπει σε παιδιά άνω των τριών ετών να παραμένουν στο χώρο της φυλακής και για το λόγο αυτό, παρ’ όλη την ανοχή που είχαν οι αρμόδιοι των
συγκεκριμένων φυλακών, έπρεπε να απομακρυνθεί το παιδί. Έτσι, η Μ. αναγκάστηκε να στείλει και αυτό to παιδί στις Σέρρες, με την οικογένεια του αδελφού της.
Στην παρούσα φάση λοιπόν ο Β. έχει αναλάβει τη φροντίδα εννέα παιδιών, της μητέρας του και της συζύγου του. Εργάζεται ως συλλέκτης παλιών σιδηρικών (παλιατζής) και δεν καταφέρνει να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς του.Ο ίδιος λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσε να εργαστεί πριν δύο χρόνια και επιβίωναν με επίδομα της Πρόνοιας. Όταν όμως
αισθάνθηκε καλύτερα, ξεκίνησε να εργάζεται και διέκοψε το επίδομα, διότι όπως λέει και ο ίδιος  «…τα έξοδα των παιδιών μου που πηγαίνουν όλα σχολείο, είναι πάρα πολλά κι εγώ πρέπει να κάνω κάτι για να βγουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία….».
Η Μ. έμαθε από τα παιδιά της ότι ο αδελφός της δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες της οικογένειας, κάτι που την αναστάτωσε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να ζητήσει έπειτα τη βοήθειά μας.
Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑ επικοινώνησε με το Δήμο Σερρών και αναζήτησε επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς, προκειμένου να αναλάβουν την περίπτωση των παιδιών.
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν Κοινωνικοί Λειτουργοί, εκτός από μία επαγγελματία με 2μηνη σύμβαση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η κ. Αγιαννίδου, Αντιδήμαρχος και υπεύθυνη για την Κοινωνική Μέριμνα και Προστασία του Δήμου Σερρών.
Έπειτα πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τη βοήθεια της αντιδημάρχου, με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (το οποίο έχει μόνο διοικητικούς υπαλλήλους) και καθορίστηκε μία συνάντηση για τον Β., ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να λάβει βοήθεια και υποστήριξη.
Η αντιδήμαρχος, όντας ευαισθητοποιημένη και επιδεικνύοντας ενδιαφέρον και για την εν λόγω περίπτωση, υποσχέθηκε πως θα κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να ενδυναμωθεί η συγκεκριμένη οικογένεια. Να σημειωθεί ότι  όλη αυτή την προσπάθεια στηρίζει και ο πρόεδρος
της Π.Ο.Σ.Ε.Ρ. κ. Θύμιος Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...