Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανάθεση Δικαστικής Συμπαράστασης στην "Κλίμακα"

Πριν λίγες ημέρες κοινοποιήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση σε υπόθεση δικαστικής συμπαράστασης. Με την απόφαση αυτή, ανατέθηκε η δικαστική συμπαραστάτη του ψυχικά πάσχοντος προσώπου στο ΝΠΙΔ (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Κλίμακα") που το φιλοξενεί.

Ο 36χρονος, στον οποίο και αναφέρεται η απόφαση, διαμένει από το 2004 σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του φορέα. Δικαστικός του συμπαραστάτης είχε ορισθεί από το 2005 ο αδελφός του (απόφαση που κοινοποιήθηκε στη μονάδα το 2011, έξι χρόνια μετά...) ενώ το εποπτικό συμβούλιο αποτελούσαν οι δύο αδελφές και ο πατέρας του ενοίκου (ο οποίος απεβίωσε πριν τέσσερα χρόνια).

Δεδομένης της πλήρους αποστασιοποίησης του αδελφού κυρίως μετά το θάνατο του πατέρα, οι αδελφές θέλησαν -ξαφνικά- να αναλάβουν καθήκοντα δικαστικού συμπαραστάτη, φυσικά όσον αφορά μόνο στη διαχείριση των οικονομικών και όχι στη φροντίδα ή στο σύνολο των αναγκών του ενοίκου. Τους εξηγήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό υπό το ρόλο που διατηρούν (ως μέλη του εποπτικού συμβουλίου) επομένως στράφηκαν προς την κατεύθυνση αντικατάστασης του δικαστικού συμπαραστάτη...

Στο μεσοδιάστημα μάλιστα, πριν τη νομική διαδικασία, προέβησαν σε αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό που κατατίθεται η μηνιαία σύνταξη του ενοίκου, οι οποίες μέχρι και σήμερα υπερβαίνουν τις 22.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί μέσω της μηνιαίας καταβολής της σύνταξης του ενοίκου, κατά τα έτη παραμονής του στη μονάδα, με σκοπό να μπορεί να καλυφθεί ενδεχόμενη έκτακτη ή άλλη προσωπική του ανάγκη.
Λαμβάνοντας γνώση της στυγνής αυτής οικονομικής εκμετάλλευσης και της καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων του ενοίκου, θεωρήθηκε σκόπιμο από το φορέα να κινηθεί νομικά, με άξονα την προάσπιση των συμφερόντων του συγκεκριμένου προσώπου. Φυσικά, πρωτίστως συγκεντρώθηκαν όλα εκείνα τα έγγραφα (κοινωνικές εκθέσεις, ιατρικές γνωματεύσεις, παραστατικά δαπανών, ετήσιοι πίνακες επισκεψιμότητας συγγενών κ.α.) που πιστοποιούσαν τις θέσεις του φορέα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κατ'αυτόν τον τρόπο, κατατέθηκαν δύο αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, με σκοπό την αντικατάσταση του δικαστικού συμπαραστάτη.
Όπως αναφέρεται και στο blog για τα Δικαιώματα των Ψυχικά Πασχόντων http://mentalhealth-law.blogspot.com , η πρώτη αίτηση κατατέθηκε απευθείας στη γραμματεία του δικαστηρίου από τους συγγενείς (αδελφές και σύζυγοι αυτών) του συμπαραστατουμένου. Με την αίτησή τους ζητούσαν να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης  μία από τις αδελφές του ενοίκου.
Η δεύτερη αίτηση κατατέθηκε στο δικαστήριο μέσω του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών από την "Κλίμακα". Με την αίτηση αυτή, ο φορέας ζητούσε να οριστεί ο ίδιος δικαστικός συμπαραστάτης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Μοναδικό κοινό σημείο των αιτήσεων ήταν η αναγκαιότητα αντικατάστασης του δικαστικού συμπαραστάτη, αφού ο ορισθείς δικαστικός συμπαραστάτης, αδελφός του συμπαραστατουμένου, ήταν παντελώς αδιάφορος. Η κάθε αίτηση, όμως, απέβλεπε σε διαφορετικό σκοπό... 
Η πρώτη αποσκοπούσε να "νομιμοποιήσει", με την απόφαση που θα εξέδιδε το δικαστήριο, τις παράνομες αναλήψεις των αιτούντων συγγενών απ' τον τραπεζικό λογαριασμό του συμπαραστατουμένου.
Η δεύτερη αίτηση, η οποία να σημειωθεί κοινοποιήθηκε εκ του περισσού τόσο στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ, όσο και στην Ειδική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, απέβλεπε προφανώς, στο να προασπίσει τα δικαιώματα του συμπαραστατουμένου.
Οι αιτήσεις συνεκδικάστηκαν και τελικά η προσπάθεια της "Κλίμακα" δικαιώθηκε...

"Δεν θα σταθώ στην απίστευτη θρασύτητα, που επέδειξαν οι συγγενείς κατά τη διάρκεια της δίκης, αντιλαμβανόμενοι πως ελλόχευε ο κίνδυνος να χάσουν το συμπληρωματικό τους "έσοδο". Στις περιπτώσεις αυτές οι συμπεριφορές ορισμένων συγγενών είναι, πλέον, σύνηθες φαινόμενο και στερεότυπη επανάληψη.
Δυστυχώς, όταν προκύπτουν τέτοιου είδους οικονομικά θέματα, το συγγενικό ενδιαφέρον προς τον πάσχοντα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο"... όπως εύστοχα αναφέρει ο νομικός σύμβουλος του φορέα, κ. Γιάννης Αλεξάκης.

2 σχόλια:

  1. Ειλικρινά εξεπλάγην θετικά με την έκβαση της υπόθεσης και ένιωσα μία ηθική δικαίωση για την απίστευτα ανήθικη και προκλητικότατη εκμετάλλευση συγγενών ΑμεΑ ή ψυχικά πασχόντων. Δυστυχώς είμαστε πολλοί οι μάρτυρες αυτού του άθλιου και τραγικού οικονομικού εμπορίου ανθρώπινων ψυχών ακόμη και από ορισμένους γονείς, οι οποίοι όχι μόνο καρπώνονται το επίδομα των παιδιών τους και μετά βίας προσφέρουν τα ελάχιστα αναγκαία για αυτά, μιας και όλα τα έξοδα καλύπτονται εξολοκλήρου από τα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης όπου διαβιούν όλες τις ημέρες του χρόνου και για χρόνια ολόκληρα τα παιδιά τους, αλλά και απολαμβάνουν οι ίδιοι τις όποιες άλλες παροχές του κράτους, που όμως δίνονται σε όσους φροντίζουν οι ίδιοι τους ανήμπορους συγγενείς τους στο σπίτι τους. Το θέμα, που μας προκαλεί τρομερή αγανάκτηση, έχει συζητηθεί πολλές φορές με υπεύθυνους σε παρόμοιες δομές, αλά δυστυχώς δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους συγγενείς να συνδράμουν οικονομικά στη λειτουργία των Κέντρων, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, πόσο μάλλον να ενδιαφερθούν για τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν αγωνιωδώς μία επίσκεψή τους. Όσο για την ηγεσία του Υπουργείου, είτε αγνοούν είτε αδιαφορούν πλήρως για αυτήν την αναίσχαιντη κατάσταση που ομολογουμένως είναι και άδικη για εκείνους που έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι τους και λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο χρηματικό ποσό ως βοήθημα. Πότε επιτέλους θα ξεκαθαρίσει αυτό η βρωμιά και θα αποκατασταθεί αυτή η απάτη; Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην δίκαιη, νόμιμη, ηθική και ανθρώπινη αξιοποίηση από τους ίδιους τους διακιούχους των αυστηρά προσωπικών τους δικαιωμάτων; Πώς μπορούμε να πείσουμε την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείς για πάταξη του οικονομικού κανιβαλισμού της αναπηρίας των ενοίκων των οικοτροφείων από τους ίδιους τους συγγενείς τους;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την καίρια τοποθέτησή σας, μας βρίσκετε σύμφωνους σε όσα υποστηρίζετε... Τόσο με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, όσο και με άλλες που προηγήθηκαν και έπονται σ'αυτό το blog, επιχειρούμε να καταδείξουμε συνήθεις (δυστυχώς) συμπεριφορές που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των ΑμεΑ και δη των ψυχικά πασχόντων... Η δικαστική αυτή απόφαση δικαιώνει μία σημαντική προσπάθεια για την προάσπιση των ατόμων αυτών, απέναντι ακόμα και στην ίδια τους την οικογένεια...! Φυσικά, το ορθότερο όλων θα ήταν όλες αυτές οι υποθέσεις να αντιμετωπίζονταν και να επιλύονταν συνολικά (και όχι μεμονωμένα από μονάδες, φορείς και επαγγελματίες)...Παρόλα αυτά, αξίζει να δούμε ότι όσο χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και δαπανηρή κι αν είναι μία τέτοια προσπάθεια...Είναι αυτή που τελικά πιστοποιεί την ουσία της επαγγελματικής και κυρίως της ανθρώπινής μας ιδιότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...