Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ημερίδα "ΔΕΠΥ & Εκπαίδευση: Πέρα από την Υπερκινητικότητα"

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής - γενικής υγείας και γονείς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Σωματείου ADHD HELLAS, το Σάββατο 31/3/2012, ώρα 9πμ-2.30μμ, στο Υπουργείο Παιδείας, αίθουσα Ζακλιν ντε Ρομιγύ, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι Αττικής (στ. Νερατζιώτισσα).
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει διαφορετικές πλευρές της εκπαιδευτικής ζωής ενός παιδιού ή εφήβου με ΔΕΠΥ και να προτείνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τόσο των ιατρικών συμπτωμάτων, όσο και των ιδιαίτερων πτυχών της καθημερινότητας του παιδιού με ΔΕΠΥ.


Η ΔΕΠΥ η "Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας" (διεθνώς ADHD : Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι  η συχνότερη αιτία προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς, στη σχολική ηλικία. Αν και αποτελεί μια κατάσταση που προσδιορίζεται με σαφή κριτήρια, παρουσιάζει ιδιαίτερα σύνθετη εικόνα στην καθημερινότητα. Εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές  
ηλικίες και πλαίσια, συχνά ξεφεύγοντας από αυτό που ονομάζουμε "υπερκινητικότητα", ένα σύμπτωμα το οποίο αν και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, των ειδικών και των γονέων, δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Για τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, είναι εξίσου κομβικής σημασίας τα ελλείμματα στην προσοχή και τη συγκέντρωση, τα οποία συνδέονται ιδιαίτερα με τη σχολική αποτυχία, ενώ για τους εφήβους προβάλλουν πιεστικές οι ακαδημαϊκές προκλήσεις και ο προβληματισμός για τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση. Όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις που απαιτούν αυτονομία, αυτενέργεια και υποστήριξη από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν των γονέων, όχι μόνο στην παροχή πληροφοριών για τη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και στη μετέπειτα εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων στήριξης του παιδιού και αποκατάστασης των δυσκολιών του, γεγονός που παίρνει μεγαλύτερη σημασία, μετά τον πρόσφατο νόμο 3699/2008, όπου ορίζονται τα παιδιά και οι έφηβοι με ΔΕΠΥ σαν "μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες".

Πηγή: www.noesi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...