Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

7η χρονιά Sleep Out από την ΚΛΙΜΑΚΑ

Mια νύχτα ύπνου στο δρόμο
συμβολικής  συμπαράστασης στους άστεγους συμπολίτες μας

Δελτίο Τύπου
Στην Ελλάδα σήμερα, μετά από δύο χρόνια μνημονίων, μεσοπρόθεσμων και εφαρμοστικών νόμων, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της συνεχιζόμενης λιτότητας κάνουν σαφές το γεγονός: Η φτώχεια και η κρίση δεν κάνουν πλέον διακρίσεις!
Το ότι σήμερα έχεις μια οργανωμένη και τακτοποιημένη ζωή δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι η κατάσταση και αύριο.


Οι αριθμοί μιλούν:

7η η  Ελλάδα σε ποσοστό φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων (27,7%) στην Ε.Ε. των 27 χωρών (μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία.) (ΕΛΣΤΑΤ)
27,7% των Ελλήνων ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Eurostat)
1στους 4 (25,5%) που δεν είναι φτωχός, ζει σε κατοικία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του (ΕΛΣΤΑΤ)
το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες στέγασης. (ΕΛΣΤΑΤ)
1 στους 7 πολίτες της Αθήνας τρώει στα  συσσίτια
και πάει λέγοντας, καταγράφοντας τη θλιβερή νεοελληνική πραγματικότητα και τη διολίσθηση του «τακτοποιημένου» μεσοαστού μιας πάλαι ποτέ φαινομενικά ευημερούσας Ελλάδας στην κατηγορία των νεόπτωχων ή και των νεοαστέγων.


Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη (το άρθρο 21 παρ. 4 ορίζει: «Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους») αναμένει την πρακτική εφαρμογή του, σε συνέχεια της υλοποίησης σχετικού  νόμου που προσφάτως (και επιτέλους!) ανέλαβε να καταρτίσει η ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Υγείας και των (αρμοδίων…) φορέων.

Η –για πρώτη φορά επίσημη– εξαγγελία κατάρτισης ενός νόμου που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα αναμφίβολα ρίχνει φως σε ένα πρόβλημα που είχε υποτιμηθεί για δεκαετίες. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πότε και το πώς...


Η υπάρχουσα κατάσταση σίγουρα δεν αφήνει περιθώρια χρόνου και εφησυχασμού, αλλά και προβληματίζει, θέτοντας ερωτήματα όπως το αν οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την εμμονή των φιλανθρωπικών τύπου (και αναμφίβολων αποτελεσμάτων) υπηρεσιών και να εντάξουν στις δράσεις τους μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αστέγων, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση.
Παράλληλα, η ποσοτική αποτύπωση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο (καταμέτρηση αστέγων, χαρτογράφηση περιοχών κ.λπ.), βάσει μετρήσεων και όχι εκτιμήσεων, παραμένει ακόμα ζητούμενο, αλλά και βασική προϋπόθεση για τη χάραξη μιας ρεαλιστικής πολιτικής στέγασης.

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» διοργανώνει για συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, από τις 06:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, βραδιά «Sleep Out» και καλεί τους πολίτες να περάσουν μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο.
Είναι μία εκδήλωση συμβολικής συμπαράστασης στους αστέγους, με στόχο την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων ως ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη δράση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις, όπως ενημέρωση για το πρόβλημα των αστέγων και τις υπηρεσίες του Προγράμματος Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ, προβολή σχετικών ταινιών, καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας κ.λπ.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων αναμφίβολα δεν είναι υπόθεση μιας νύχτας.
Ας σταθούμε συνειδητά ενεργοί, αποκλείοντας τη στείρα φιλανθρωπία, και ας στηρίξουμε προσπάθειες που στηρίζουν έμπρακτα το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση. Γιατί η διασφάλιση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι υπόθεση όλων μας.

sleep out 2012
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
από τις 06:00 μ.μ.
ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 ας είμαστε όλοι εκεί
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στηρίζουν με χορηγίες και εθελοντική προσφορά τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το Δήμο Αθηναίων για την ευγενική παραχώρηση της πλατείας Κλαυθμώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...