Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σύνταξη αγροτών στα 62 έτη, με νέα απόφαση του υπουργείου εργασίας



Με εγκύκλιο του ΟΓΑ 15-11-2012  ( http://klimaka-socialservice.blogspot.gr/2013/01/blog-post_20.html), οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 67 ετών.

Πολύ πρόσφατα με νέα απόφασή του το υπουργείο εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 62 έτη.
Ειδικότερα αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών  με όριο ηλικίας τα 62 και δυνατότητα χορήγησης σύνταξης απο τον ΟΓΑ με 42 χρόνια εργασίας και τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλόμενων εισφορών μέχρι 4000 ευρώ.

Επίκειται η δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης.

2 σχόλια:

  1. Η προσθετη ασφαλιση στον ογα ξεκινησε το 1988
    πως ειναι δυνατον σημερα αυτος που ειναι 64-65 ετων ναχει συμπληρωσει 40 η 42 χρονια δουλειας στον κλαδο εδω προκειται μαλλον για τρυκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΓΑ, αναφέρονται επακριβώς τα εξής:
      " - Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών για πέντε (5) έτη περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης. Από το έτος 2004, ο χρόνος των πέντε (5) ετών προσαυξάνεται, ανά ημερολογιακό έτος, κατά ένα (1) έτος μέχρι τη συμπλήρωση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης και αντίστοιχης καταβολής εισφορών.

      Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου."

      Δηλαδή ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης είναι τα 15 έτη και το όριο ηλικίας τα 65. Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις λαμβάνει ο δικαιούχος τη βασική σύνταξη γήρατος. Αν έχει περισσότερα έτη ασφάλισης ή καταβάλλει υψηλότερες εισφορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσού της σύνταξης. Με τη νέα εγκύκλιο μειώνεται το όριο της ηλικίας.
      Όπως αναφέρουμε στην ανάρτηση, αναμένεται η δημοσίευση της εγκυκλίου, μέσω της οποίας πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες διευκρινίσεις.

      Διαγραφή

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...