Η ΚΛΙΜΑΚΑ, από το Μάιο του 2007, λειτουργεί την τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, 801 801 99 99,ή το 1018, στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας «Ομόνοια». Η Γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα, με αστική χρέωση. Στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εργαζόμενους του φορέα. Παράλληλα, ο φορέας αναπτύσσει δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος που περιλαμβάνουν:
Ψυχιατρική και ψυχολογική φροντίδα των αυτοκαταστροφικών
ατόμων
Συγγραφή και διανομή εγχειριδίων για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς,
στοχευμένα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Έως τώρα έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα:
- Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιού και Εφήβου,
που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γονείς.
- Οδηγός για την Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή,
που απευθύνεται σε ιατρούς και άλλους εργαζόμενους
στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας των Κρατουμένων,
που απευθύνεται σε εργαζόμενους σε Καταστήματα Κράτησης.
- «Μιλώντας για την Αυτοκτονία» - Οδηγίες για δημοσιογράφους
και εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Σεμινάρια, ομιλίες, ημερίδες και άλλες δράσεις εκπαιδευτικού
χαρακτήρα απευθυνόμενες τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και
στο γενικότερο κοινό.
Ερευνητικό έργο και επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την
αυτοκτονία και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος στην παρούσα φάση επεξεργάζεται, μετά από ειδική άδεια της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τη συνδρομή αυτής, τα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την αυτοκτονία στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ερευνητική διαδικασία δύναται να αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για τις εμπλεκόμενες αρχές, φορείς και επαγγελματίες. Η επιστημονική αποτύπωση του φαινομένου σε ερευνητικό επίπεδο μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο τόσο στην πρόληψη αυτού όσο και στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισής του.
Απώτερος στόχος του συνόλου των έργων και δράσεων της ΚΛΙΜΑΚΑ στον τομέα της αυτοκτονίας, αποτελεί η κατάρτιση εμπειρογνωμοσύνης και προτεινόμενου επιχειρησιακού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο, το οποίο δύναται να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης της αυτοκτονίας, με άμεσα και εμφανή αποτελέσματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Αντίστοιχες Εθνικές Στρατηγικές για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και τις Η.Π.Α. Με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.
Η αυτοκτονία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν αυτοκτονώντας κάθε χρόνο, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας το 2006 ήταν 3,5 ανά 100.000 άτομα. Ο αριθμός των αυτοκτονιών σε επιμέρους ομάδες του πληθυσμού είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας για τους άντρες το 2006 ήταν 5,9 ανά 100.000 άτομα (15,6 ανά 100.000 για τους άντρες άνω των 75 ετών).
Ωστόσο, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες. Πολλοί θάνατοι λόγω αυτοκτονίας αποδίδονται σε άλλες αιτίες, ειδικά σε περίπτωση που είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν υπήρχε πρόθεση αυτοκαταστροφής (π.χ. πνιγμός, πτώση, λήψη υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων κλπ). Επιπλέον, η οικογένεια του θύματος συχνά διστάζει να αποκαλύψει την πραγματική αιτία του θανάτου, λόγω του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Ως αποτέλεσμα, πολλές αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφονται ως ατυχήματα.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση των μη θανατηφόρων αποπειρών. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται ως δηλητηριάσεις, ατυχήματα κλπ και αντιμετωπίζονται στο γενικό νοσοκομείο, χωρίς να ζητηθεί παρέμβαση ψυχιάτρου. Επιπλέον, πολλοί από τους ανθρώπους που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν δεν απευθύνονται καν στο γιατρό, με αποτέλεσμα αφενός να μη λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται, αφετέρου να μην υπάρχει καμία δυνατότητα καταγραφής αυτών των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Η Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑ, συμμετέχει στη δικτύωση της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, ενημερώνοντας γι’ αυτή, τους Δήμους και τα Νοσοκομεία του Ν. Αττικής.
Η ενημέρωση πραγματοποιείται αρχικά τηλεφωνικά και κατόπιν θα ακολουθήσει αποστολή έντυπου υλικού, το οποίο θα μοιραστεί τόσο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους), όσο και σε γιατρούς.
Το επόμενο στάδιο είναι να ενημερώσουμε τους Δήμους και τα Νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να γνωστοποιηθεί η ύπαρξή της και η δράση της σε όλη τη χώρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.
Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...
-
Ποια είναι τα δικαιώματα ενός Ατόμου Με Αναπηρία (με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) Τι ισχύει γενικά Πολλά άτομα που πάσχουν...
-
Επειδή η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι παλιά, σας παραθέτουμε νέα ανάρτηση η οποία περιγράφει τα νεότερα δεδομένα για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Α...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου