Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία

Παρασκευή 7 Μαιου 2010
9:00 πμ - 10:00 μμ

Περιγραφή: Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές

Διοργάνωση: Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εμπειρικής Εκπαιδευτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Έρευνας του Κοινωνικού Αποκλεισμού και της Αξιολόγησης στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και σε εκπαιδευτικούς της σχολικής πράξης να εντοπίσουν, να μελετήσουν και να παρουσιάσουν θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την πολιτισμική ετερότητα, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία σε πολιτισμικά ετερογενή εθνικά κράτη.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα προγράμματα διαπολιτισμικής φύσεως που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας, η οποία θα αντανακλά τις προοπτικές, τις ελπίδες και τις δυνατότητες όλων των πολιτών και θα προωθεί το κοινό συμφέρον.

Οι στόχοι του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τις πολιτικές για την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές αυτές μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης,να παρουσιάσει ερευνητικές δραστηριότητες και καλές πρακτικές που θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε όλους τους μαθητές, καθώς και να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα αγωγής του πολίτη που διασφαλίζουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ενότητα και την ετερότητα, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και ενισχύουν τη δημοκρατία.

Τέλος, θα παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα και θα τεθούν ερευνητικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την αγωγή του πολίτη και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ. : 210-7277516,   210-7277516 (κος Παρθένης Χρήστος)

Δ/νση : Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια

157 84, Αθήνα

Fax : 210-7277440

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.

Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...