«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να μεταχειρίζεται τους παράτυπους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο ως εγκληματίες» επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στη νεότερη έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται τακτικά υπό ανεπαρκείς συνθήκες». Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν άμεσα την πρακτική κράτησης των μεταναστών αυτών, μεταξύ των οποίων, όπως τονίζεται, συχνά συμπεριλαμβάνονται ασυνόδευτα παιδιά.
Η έκθεση περιγράφει τη μεταχείριση των κρατουμένων μεταναστών σε συνοριακούς σταθμούς και κέντρα κράτησης με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε δικηγόρους, διερμηνείς, ή γιατρούς. Η διευθύντρια του προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας, Νίκολα Ντάκγουορθ σημειώνει ότι η μεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές συνιστά περιφρόνηση των δικαιωμάτων τους υπό το διεθνές δίκαιο. «Η συνήθης πρακτική είναι η κράτηση των παράτυπων μεταναστών, χωρίς να εξετάζεται αν είναι αναγκαίο αυτό το μέτρο που θα έπρεπε να αποτελεί την ύστατη επιλογή», προσθέτει η Ν. Ντάκγουορθ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κράτηση πριν την απέλαση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, ενώ παράλληλα η παράτυπη είσοδος και έξοδος από τη χώρα λογίζεται ως ποινικό αδίκημα. Η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο, περνούν από τα ελληνοτουρκικά και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και την Ερυθραία.
Οι παράτυποι μετανάστες, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, δεν ενημερώνονται για τη διάρκεια της κράτησής τους ή για το μέλλον τους. Μπορεί να κρατηθούν για μεγάλα διαστήματα σε ασφυκτικά γεμάτες εγκαταστάσεις με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και με τους ασυνόδευτους ανήλικους να κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενήλικες. Τονίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκαταστάσεων που εξετάστηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία κρίθηκαν από ανεπαρκείς έως πολύ χαμηλού επιπέδου. Παράλληλα, κρατούμενοι μετανάστες ανέφεραν ότι υπέστησαν άσχημη μεταχείριση από την ακτοφυλακή και την αστυνομία. Γίνετα δε αναφορά στις διαμαρτυρίες παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Βένα της Ροδόπης το Φεβρουάριο και την απεργία πείνας στη Σάμο τον Απρίλιο.
Από τις 30.000 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν το 2009 μόνο σε 36 χορηγήθηκε καθεστώς προστασίας προσφύγων, ενώ ακόμα 128 εγκρίθηκαν υπό το καθεστώς εξαρτημένης προστασίας (μέλη οικογένειας). Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τα σχέδια των ελληνικών αρχών θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εναλλακτικές πρροσεγγίσεις, όπως ανοιχτά ή ημι-ανοιχτά κέντρα για όσους καταφθάνουν στη χώρα.
Πηγή: http://www.skai.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας Μ.Μ.Μ. για Ανέργους και Α.με.Α.
Οι άνεργοι καθώς και τα Α.με.Α., ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης , θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένο...
-
Ποια είναι τα δικαιώματα ενός Ατόμου Με Αναπηρία (με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) Τι ισχύει γενικά Πολλά άτομα που πάσχουν...
-
Επειδή η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι παλιά, σας παραθέτουμε νέα ανάρτηση η οποία περιγράφει τα νεότερα δεδομένα για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Α...
καλησπερα σας .ειμαι σε προγραμμα του οκανα απο τον σεπτεμβριο του2011 πριν μια εβδομαδα παρελαβα το βιβλιαριο της προνοιας και θελω να ξεκινησω για το επιδομα της προνοιας.δεν εχω καθολου εσοδα δεν κανω φορολογικη δηλωση.το δικαιουμαι γιατι πολλα ακουγονται τελευταια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιά είναι η υπηκοότητά σας και αν τυχαία υποβάλλατε την ερώτησή σας στην ανάρτηση που αφορά τους μετανάστες.
ΔιαγραφήΣε σχέση με τα επιδόματα της πρόνοιας, ισχύει ότι ίσχυε. Αν κάτι αλλάξει, θα ανακοινωθεί επίσημα.
Καλό θα ήταν να κινούμαστε με τις ισχύουσες διατάξεις και όχι με φήμες. Με τον τρόπο αυτό, δεν μπερδευόμαστε και δε χάνουμε χρόνο στη διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε.
ειμαι ανεργος απο το 2010 εχω παρει επιδομα 8μηνω ειμαι 53 ετων η συζυγος δεν δουλευη σπουδαζω ενα παιδι στην Πατρα μενει σε εστια στις 28/2/2014 τελειωνει η ασφαλεια που ειχα στο ΙΚΑ που μπορω να ασφαλιστω μετα η συζυγος ειναι καρκινοπαθεις με ποσοστο 50 τοις εκατο δεν εχει καθολου ενσημα δικαιουται να παρει καποιο επιδομα ευχαριστω malogloubabis@yahoo.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμάστε και καταθέστε τα δικαιολογητικά σας στην πρόνοια, για να πάρετε βιβλιάριο υγείας.
Διαγραφή